Adventscantates uit Weimar

Vier adventscantates uit Weimar (‘de jonge Bach’, solisten en mini-orkest).

In Leipzig was de advent een tempus clausum, d.w.z. : er klonk geen kerkmuziek, enkel tijdens de eerste advent. In Weimar daarentegen (1714-1717) heeft Bach wel adventscantates geschreven, en ze zijn bijzonder fraai. En gelukkig zijn de cantates die Bach niet kon recycleren in Leipzig toch bewaard… , omdat Bach ze later heeft omgewerkt, uitgebreid (met recitatieven, een extra koraal of…) en toegepast op de laatste periode van het kerkelijk jaar: De eeuwigheidszondagen, waarin men de ‘komst van de Messias’ verwacht (zoals in Advent), maar dan in heerlijkheid. Ze staan in de lijst met BWV’s aangeduid met een ‘a’ achter het nummer. Dat betekent dus niet dat ze afgeleide werken zijn, on the contrary: het zijn de originelen! Hier hebt u er vier…

De Himmelsburg

Hier een afbeelding van de slotkapel. Een vrij kleine hoge ruimte, met speciaal bovenin gecreërde ruimte voor de musici. In het midden een zuil (met afbeelding van Jezus die zijn apostelen de wereld in zendt, en verder putti die opstijgen naar de hemel of neerdalen op aarde, quasi Jacobsladder…) Onderaan het altaar, met vier pilaren baldakijn. Daarboven de kansel. Samen weerspiegelt dit het Lutherse ideaal van de drievoudige vorm die het ‘Woord’ kan aannemen: brood/wijn, verkondigde woord, gemusiceerde woord.

Leave a Reply

Your email address will not be published.